Carter Homes »

Elizabeth Court Housing with Care

Lincolnshire

Introduction:

Design & Construction of an extra care development providing 40 homes including multi purpose rooms and community facilities.

Details:

The redevelopment of this brown field site involved the construction of a range of modern and affordable one and two bedroom homes. The three-storey timber frame construction incorporates brickwork cladding, slate and pantile roof coverings to suit the rigorous planning conditions of this conservation area.

The design focused on the needs and choices of the residents and delivered a facility where they were able to enjoy living as independently as possible with the reassurance of support and care if needed.

The scheme enables residents and the local community to come and go as they please. Each home has its own front door, including access control system with all the necessary self contained features to enjoy ‘a real feeling of home’.

The scheme also provides a range of facilities for residents. These include a hairdressing salon, restaurant, shop, laundrette, library and garden function room.

The communal areas are designed to allow residents to easily socialise with other residents or join in with group activities. A Garden room leading to communal gardens and a function room were incorporated with people from the local community also being able to enjoy some of the facilities.

The scheme helps residents maintain independence by assisting with everyday tasks, backed by the ability to call on support if required. The staff care base also provides an assisted bath and shower room. Specific features also include adjustable height kitchens, level access showers and digital television, whilst alcoves have been incorporated into landings to enable residents to store and charge mobility scooters when not in use.

Features:

The project faced a number of challenges, which through a collaborative working approach with the client and local authority were all successfully resolved.

Sixteen planning conditions were designed and discharged within the client’s budget and due to a boundary dispute and a site level issue our team reviewed the project and eliminated the issues through the introduction of cantilever floor slabs. The piling works were reduced and steel supports introduced which enabled the clients preferred plan to still be achieved.

During the Pre-construction stage a land purchase issue prevented the external plant room from being constructed in its required location. Our team identified that an existing building on the site could be utilised to house the plant. The design was altered and benefited by being able to incorporate a first aid room and assisted bathroom through the relocation of the. Through careful evaluation and value engineering this was achieved without the budget being compromised and maintaining the site programme.

Client Quotes:

“This purpose built scheme is a real benefit to the local community and its new residents. Many people are now able to enjoy living independently with a real sense of stability with the security of support if required. Each home has been constructed to a very high standard with excellent design features for the residents to enjoy.”

Andrew Sweeney – Development Director New Linx Housing Trust.