R G Carter Drayton »

INTO, University of East Anglia

Norwich

Introduction:

The INTO centre is a joint venture between INTO and the University of East Anglia, providing a wide range of pathway courses for international students in Norwich, Norfolk.

This state of the art centre provides academic and teaching facilities, along with 415 student residences incorporating study rooms and bedrooms with en-suite facilities.

Following completion the building was formally opened with a Feng Shui blessing ceremony.

Details:

  • At the heart of the centre is the academic block with 12,720m² of stylish learning and accommodation facilities including multi purpose lecture theatres, classrooms, IT and science laboratories, flexible teaching and self study spaces, as well as cafes, a restaurant, student support services and administration offices.

Features:

  • The state-of-the-art building was designed to complement Sir Denys Lasdun’s award winning design of the UEA buildings, famous for their series of classrooms and laboratories connected by walkways and glazed residential quarters in the shape of stepped-pyramid ‘ziggurats’.
  • The main lecture theatre can either be opened up for large events or be split down into smaller lecture rooms/classrooms to cater for a wide range of activities and events.
  • The external appearance is finished with a mixture of façade cladding by both Trespa & Petrarch and Fassett, along with Caddish designed mesh curtaining and feature lighting.

Our Commitment:

  • Tunnel form construction minimised the materials used for the concrete frame
  • Internally wet trades were eliminated wherever possible
  • Glulam Beams manufactured from sustainably sourced wood
  • R G Carter invited pupils from the neighbouring primary school on education site visits
  • We liaised closely with the adjacent nursery school to keep everyone safe and informed of site activity, particularly during the early stages of the construction when access had to be shared
  • 50% of site workers were employed directly from the local area and through our partnered supply chain where the majority of subcontractors were also based within the local community.
  • 95% of all site generated waste was recycled

Value Engineering

Considerable benefits were achieved through extensive value engineering works:

  • Tunnel form construction
  • Off-site manufactured bathroom pods
  • Kalwall polycarbonate roofing panels to atrium roof and front elevations
  • Low-e energy efficient windows
  • Acoustic concrete lignacite blockwork for party walls
  • Sarnafil Membrane roofing

Awards

  • Norfolk Association of Architects – New Commercial Category
  • Norfolk Association of Architects – Specialist (Plumbing & Metalwork) Category
  • Considerate Constructor Bronze award
  • Norwich Society Design Awards – double winner

Acknowledgements:

Martin Ebdell, INTO Construction Director –
‘The new scheme has been designed to meet INTO’s exceptionally high quality standards. R G Carter has clearly demonstrated their expertise in designing and building educational facilities and accommodation. The project has also met the very tight 18 month construction programme.’



« Sixth Form Building, Wymondham CollegeJubilee 3, Easton College »