R G Carter Cambridge »

Teaching Block, Longsands School

St Neots, Cambridgeshire

Introduction:

Carried out for Cambridgeshire County Council, this project was the construction of a new two-storey, 28 classroom teaching block to house the Mathematics, Geography and English Departments at Longsands College, with group rooms, drama and seminar spaces, along with departmental offices.
A second project followed to construct a new sports pavilion with changing rooms.

Details:

Teaching block

  • Traditional construction consisting of piled foundations, steel frame and Holorib concrete floors.

Sports Pavilion

  • The building has traditional strip foundations with a steel frame and flat roofs.
  • An all weather pitch was created with floodlights and spectator facilities.

Features:

  • A confined site in close proximity to other school buildings.
  • Careful control of site traffic, such as deliveries and visitors to site was essential as the access route crossed the main car parks, bus stop and student pedestrian routes .
  • Control points were set up to hold lorries and vans when they arrived on site. All deliveries were pre-arranged and held at these points until an escort vehicle and banksman conveyed them through the complex. Delivery times were strictly managed to avoid clashes with student movements.
  • The all weather pitches were required to be available for use at an early stage of the overall construction process. Being in very close proximity to the main works, safety measures were required to ensure the safety of users and spectators.
  • Site investigations identified numerous existing services, requiring extensive liaison with statutory authorities to agree programmes of work that required shut down periods to carry out the necessary diversions, etc.

Our Commitment:

  • Areas for contractor parking were arranged to reduce risk.
  • Works were modified to ensure noise was controlled during examination periods. At times site was brought to a close when it was paramount no noise disruption was caused.
  • Velfac windows and solar shading are a feature.


« Student Accommodation, University of East Anglia Cambridge University Library »