Blackburns Construction »

The Pennoyer Centre

Pulham St Mary

Introduction

The project involved the conversion and extension of a disused Victorian school and the remains of a 15th century chapel building into a community run centre.

Details

Demolition of three previous extensions and removal of supporting walls to the interior rooms.

Construction of two new extensions, one using oak glulam beams and rafters with structural glazing and external oak cladding. The second – a brick & block kitchen extension with patent glazed roof.

Quality finishes consist of, structural glazed screens, stainless steel balustrades to the staircase and mezzanine. Externally extensive car parking areas, paved section and fencing were completed.

Features

  • New planting and retaining wall constructed to match the 15th Century Chapel facade to the rear of the original school building.
  • Preservation work to flint infill panels.
  • Movable partitions to provide multi-use areas.
  • Structural glazing.
  • Platform Lift to enable access to IT suite on upper floor.
  • New mezzanine floor with underfloor heating.

Our Commitment

  • Ground Source Heat Pump

Awards

  • South Norfolk Council Design Award 2010 – Conservation Category
  • The Environmental and Architectural Awards Scheme of the Norfolk Branch of the Campaign to Protect Rural England (CPRE) 2010
  • 2011 Royal Institute of Chartered Surveyors – Commended, Community Benefit Category

Acknowledgements

“Perhaps most important for us is the quality of the workmanship. Blackburns took great care throughout to deliver a project of great quality, and this has been remarked upon by all the visitors to the building since it opened to the public.”

Sheila King, Chair, The Pennoyer Centre