R G Carter Cambridge »

Multi-storey Car Park, Addenbrooke’s University Hospital

Cambridge

Introduction:

Addenbrookes University Hospital, Cambridge’s new multi-storey car park facility provides a total of 1,050 parking spaces over seven levels.

Details:

  • Modern methods and materials were used such as composite cladding, curtain glazing and decorative panel fenestration.
  • A pedestrian bridge has been incorporated to overcome level constraints and link the car park to the existing hospital infrastructure.
  • A mobility facility, allocated spaces and specially designed circulation routes have been integrated as provision for less able people.

Features:

  • The design philosophy for the structure utilised a vertical circulation module (VCM) design requiring careful detailed design development to ensure suitable ramp and surface gradients were achieved.
  • A galvanized steel frame was chosen for the main structure, incorporating cellular beams to facilitate services distribution.
  • Additional upper levels were redesigned to incorporate a roof. Although this added to the capital cost, the design reduced the whole life cost by omitting the need for special surface toppings, frost protection and maintenance.

Our Commitment:

  • A soft landscaping scheme of carefully selected tree and shrub species was added to create an aesthetically pleasing environment


« Wind Turbines, Tesco MagorBusiness Aviation Centre, Norwich Airport »