Chesterford Research Park

R G Carter constructed the shell and core of a new 5,587 square metre BioFocus laboratory building, together with associated external buildings and site works at Chesterford Research Park in Cambridge.

The design consisted of two separate wings that will be linked by a striking two-storey atrium with a courtyard behind it. With an attractive curved profile, the building also features extensive landscaping which helps it to blend into its natural surroundings. The buildings are two-storey with a large plant area on the top floor. We completed the steel frame, concrete flooring and brickwork. Some minor demolition works were also completed on site to make way for the new build.

Chris Newton, Managing Director of BioFocus commented: “The importance of this new building cannot be underestimated from our perspective. The ability to bring our biology and
medicinal chemistry teams together within this contemporary, highly efficient new HQ will bring added synergies both to our clients and our scientists. Marking the beginning of the build phase is a very exciting day for us.”

Following the shell works, we were then awarded the fit out phase of the contract. This involved the forming of the laboratories and two extensive plant rooms on the second floors.

This phase of the work was particularly demanding for the team as, at its peak, there was a workforce of two hundred on site. Regular meetings and liaison with all the parties involved was crucial for the smooth running of the fit out.

Client:
Aviva Life & Pensions UK Ltd
Location:
Saffron Waldon
Completion:
2014
Back to Projects
Chesterford Research Park Saffron Waldon