R G Carter Ipswich & R G Carter Chelmsford »

Cotman Lodge Care Home

Felixstowe

Introduction:

Designed to expand the client’s neighbouring business, the project involved in the construction of a new 40 bedroom care home facility in Felixstowe in Suffolk, located on a sloping site with wide ranging sea views for residents.

Details:

The building has a steel frame and load bearing masonry construction, with the external envelope clad in a variety of finishes, including, through colour render, face brickwork and Trespa panelling.

The materials being chosen to compliment the existing care home which resides immediately adjacent.

The roof is of a more industrial nature with composite clad roof panels and profiled soffits and fascias which have been installed to a high level of finish as on the front of the building these are at relative low level.

The elevation facing the sea features a central tower to accommodate the lift this featuring a lead roof and extensive use of stonework.

Features:

A piled contiguous wall was installed in order to allow the extension of the sloping site. The wall was constructed using 750mm diameter rotary bored piles cast with a 150mm gap between each one. They were bored to a depth of 5m, with 7m exposed as a retaining wall after the ground level was reduced.

Rotary bored piling was selected as the most appropriate method for this scheme because  it reduced the imposed load on the piled embankment.

Internally the rooms have been fitted out to a high standard befitting this development. Each room has an en-suite shower and full nurse call and IT facilities.

The internal and external balustrades are worthy of note both the design and final installation bear testament to the quality workmanship that is evident in the finished product.

Our Commitment:

Majority of the materials and labour were sourced locally to ensure we reduced our carbon footprint as much as possible

The project was registered with the Considerate Constructors Scheme and regular contact was kept with the local neighbours to ensure that they were kept up to date with the activities on site.

Although noise was potentially an issue, through ongoing communication and the use of a crane to lower materials and plant on to the site, no complaints were received throughout the construction process.

Following completion of the contract we and our client provided improvements to the soft landscaped verges to benefit the local community.

Awards:

The RIBA Eastern Region Annual Craftsmanship Awards – New Building of the year